Skip to content
All Star: Home Run Derby
Home Run derby je deo All-Star programa. Format se često menja ali suština je da je to takmičenje u tome ko će najviše houm ranova da udari. Treba napomenuti da bacači u houm ranu derbiju bacaju tako da udarač udari što više houm ranova, što u svakodnevnim utakmica nikako nije slučaj. Udarač obično izabere nekoga iz porodice, prijatelja ili trenera da mu baca na "houm ran derbiju".

Assist
Piše se igraču odbrane koji asistira igraču odbrane koji napravi aut.

At-Bat
At-Bat predstavlja "izlazak" na udaranje i piše se ako:
 • udarač dođe na bazu putem "fielder's choice","hit"-a ili "error"-a (ne računa se "catcher's interference")
 • ako aut nije "sacrifice" aut.
At-Bat se koristi u jednačima za udarački prosek i "slugging" prosek.

Balk
Balk (bolk) se sudi kada bacač napravi nepravilan potez pre bacanja loptice udaraču. Kazna za bolk je napredovanje svih trkača za jednu bazu. Ukoliko nema trkača, trenutni udarač se šalje na prvu.

Base Hit
Base Hit ili Hit (udarac) se piše udaraču kada stigne do bilo koje baze nakon što udari lopticu u fer teritoriju.  U slučaju "error"-a ili "fielder's choice"-a - udarac se ne piše.

Batting Average
Batting Average (udarački prosek) predstavlja verovatnoću da udarač upiše "base hit". Ovo je jedna od osnovnih i najstarijih formula u bejzbolu. Sama formula je veoma jednostavna:
Broj hitova / Broj "at-bat"-ova

Bullpen
Bullpen je deo/prostor na bejzbol terenu tj stadionu u kojem se bacači pripremaju za ulazak u igru. Bacači pred ulazak u igru u bulpenu bacaju loptice kako bi se zagrejali i odatle izlaze na teren kada za to dođe vreme. Rezervni bacači tj reliveri u bulpenu provode celu utakmicu. Svaki tim ima svoj bulpen (kao što ima i svoj dagaut tj klupu uostalom). Postoje dva načina da se izgradi "bullpen". Većina MLB stadiona ima bulpene koji se nalaze iza autfilda (iza ograde), dok neki stadioni imaju bulpene koji se nalaze u faul teritoriji, u predelu autfilda i nisu fizički odvojeni od ostatka terena. Jedan je kod levog autfilda, a drugi je kod desnog.  

Count
Kada se udarač nalazi na udaranju on ima pravo na tri strajka - nakon trećeg on je izbačen (sudi se aut) i na četiri bola - nakon četvrtog stiče pravo da ide na prvu bazu (walk). Count je termin koji predstavlja koliko udarač trenutno ima strajkova i bolova.  Count je vidljiv na semaforu na stadionu i na grafici tokom TV prenosa.

Designated Hitter
Designated Hitter - DH je specijalna bejzbol pozicija koja se koristi u MLB-u koja omogućuje da jedan igrač (dobar udarač) udara umesto bacača. Do sezone 2022 samo je Američka liga (MLB) koristila ovu poziciju. I to je bila ogromna razilika između Nacionalne i Američke lige. Zanimljivost u vezi te pozicije je da je ta pozicija pozicija koja je pružila šansu igračima koji su dobri na udaranju ali nisu spretni u odbrani. Dejvid Ortiz, bivši igrač i legenda Red Soksa, je jedan od primera igrača kojem je ta pozicija praktično napravila karijeru. Veoma važno - svako može da bude postavljen na bilo koju pozicionu poziciju, međutim, ukoliko DH bude prebačen na pozicju, npr. hvatača, tim gubi "DH" poziciju i ako je dosadašnji hvatač bio #3 na udaračkom redosledu - bacač će biti postavljen tu.

Designated Runner - MLB
U većini bejzbol liga pravilo je da nema remija i da se igra dok se ne dobije pobednik. Ukoliko je nerešeno nakon devet izmena igraće se dodatne izmene dok neko ne pobedi. Kako bi se sprečilo da se igra veliki broj dodatnih izmena MLB je uveo novo pravilo - Designated Runner, poznato i kao "Automatic Runner", "Extra Inning Rule" i "Ghost Runner". Samo pravilo je jednostavno - u svakoj dodatnoj izmeni ekipa koja napada "dobija" trkača na drugoj bazi. Ovim se olakšava timovima da postignu ran i samim tim završe utakmicu brže. Trkač na drugoj bazi je poslednji udarač iz prošle izmene (tj igrač koji se na udaračkom redosledu nalazi na poziciji poslednjeg udarača). Ako je npr. #5 iz udaračkog redosleda poslednji udarao -  #5 je trkač. Ako ovaj trkač postigne ran bacaču se ne piše earned run. MLB godinama radi na tome da se ubrzaju utakmice (Pace of play), kako bi one kraće trajale. Pre ovog pravila dodatne izmene su mogle da se oduže pa da traju i devetnaest izmena ukoliko su udarači "hladni" što je ogromno opterećenje za svakoga na terenu. Najkonkretniji primer su bacači iz bulpena i menadžeri su često bili pred svojevrsnim iskušenjem - da li da "potroše" ruke iz bulpena (bacače) kako bi pobedili utakmicu ili da kalkulišu. Rizik je u tome što bi moglo da se desi da tim izgubi u petnaestoj izmeni i onda bi bulpen bio uzalud potrošen. Takođe, ne treba umanjiti ni opterećenje hvatača i ostalih pozicionih igrača. Bejzbol puristi su strogo protiv ovog pravila i smatraju da se integritet same utakmice gubi ovakvim pravilom. Postoje razni predlozi  za modifikaciju ovog pravila - jedan od njih je da se prvih nekoliko dodatnih izmena igra "po starom", a da se automatski trkač tek kasnije dodeli.

Double
Double se upisuje kada udarač dođe (obezbedi) drugu bazu nakon base hit-a. Ukoliko udarać stigne do druge baze i odluči da pokuša da nastavi do naredne i tamo bude izbačen - druga baza mu ostaje zabeležena kao double (base hit). Primer:
 • Udarač sa prosečnom brzinom je udario lopticu duboko u autifld, udarač (trkač) je stigao do druge baze sigurno i uz asistenciju pomoćnog trenera koji stoji blizu treće baze odlučio je da krene na treću (odluke se donose u sekundama kada je u pitanju napredovanje po bazama) - i tamo je izbačen (tag out). U ovom slučaju udaraču "ostaje" double (base hit) u statistici ali se piše i da je izbačen na trećoj bazi u pokušaju da "pretvori" double u triple.

Double Play
Potez odbrane u kojem se naprave dva auta iz jednog pleja. Primer: Situacija: Trkač na prvoj bazi; nema auta. Loptica je udarena do šortstopa po zemlji, Trkač sa prve baze kreće na drugu, šortstop baca lopticu do pozicionog igrača na drugoj bazi (prvi aut), druga baza baca lopticu na prvu (drugi aut). Dabl plej je kompletiran. Ovakav plej se naziva i "6-4-3 double play".

Earned Run
Bacaču se piše "earned run" (dozvoljeni ran) ako udarač postigne ran, a da pritom do baze nije došao nakon greške odbrane. Koristi se u mnogim formulama za računanje bacačke statistike.

Error
Pozicionom igraču se piše "error" (greška) po proceni zvaničnog statističara utakmice (u MLB-u, statističara određuje MLB). Statističari će pisati "error" ako procene da bi svaki drugi prosečan igrač odbrane na toj poziciji korektno kompletirao dati potez. Najčešće situacije u kojima može da se napravi "error":
 • Pozicioni igrač ne kompletira aut: loše bačena loptica, ne uhvaćena loptica, ispuštena loptica...
 • Pozicioni igrač napravi grešku koja dalje omogućava trkačima da napreduju po bazama - loše bačena loptica.
Zašto su greške važne i zašto se pišu? Pored toga što oslikavaju učinak pozicionog igrača u odbrani, "error" se koristi i u mnogim jednačinama za izračunavanje nekih detaljnijih statistika. Primer: udarač ne dobija RBI za trkača koji je na bazu stigao jer je pozicioni igrač napravio grešku (statističar mu je upisao "error"). Primer: ako šortstop baci lopticu tako da nijedan igrač na prvoj bazi ne bi uhvatio, udarač će zbog da  dođe do prve baze. Ovde šortstop dobija "error", a u slučaju da ovaj udarač (koji je postao trkač na prvoj) postigne ran - RBI za njegov ran se ne piše. Takođe, bacaču se ne piše "Earned Run" za ovog trkača i ovo je važno jer bi se bez "error"-a statistika bacača nepravedno pokvarila.

Fielder's choice
U situaciji kada je jedan ili više trkača na bazama, sa manje od dva auta, u slučaju da udarač udari lopticu pozicioni igrači mogu da pokušaju da izbace jednog od trkača kako bi sprečili njegovo napredovanje na bazama. U ovoj situaciji udaraču je praktično poklonjena prva baza jer je pozicioni igrač odlučio da izbaci drugog igrača (trkača). U ovom slučaju udaraču se ne piše base hit i single/double/triple. "Fielder's choice" je moguć i sa dva auta - ako je trkač na prvoj, odbrana može da odluči da napravi lakši aut (npr. šortstopu je  lakše/praktičnije da baci lopticu za aut na drugoj bazi nego da baca na prvu).  

Flyout
Flyout se piše kada je aut napravljen tako što je loptica uhvaćena u autfildu (u letu).

Force Play
Force Play (fors) je situacija u kojem trkaču (više) nije dozvoljeno da ostane na bazi već mora da napreduje ka sledećoj.

Four Seam Fastball
Four Seam fastball je način bacanja koji se najviše koristi. Kao što ime kaže - to je (veoma) brza loptica. Ovaj način bacanja ima cilj da loptica toliko brzo proleti da udarač ne može da stigne da je udari na vreme. Za razliku od "breaking ball" grupe načina bacanja, kod ovog loptica uopšte ne menja pravac kretanja. Naziv "four seam" predstavlja da će se pri svakom okretu loptice vide četiri šava.

Games Behind
Games Behind predstavlja razliku u odnosu pobeda i poraza između vodećeg tima na tabeli (divizije) i timova koji ga prate.

Grand Slam
Grand Slam je houm ran koji je udaren sa "punim" bazama i samim tim vredi četiri rana (udarač upisuje 4 RBI). Svaki grend slem je poseban trenutak, ali još posebniji je "inside the park grand slam".

Hit-by-Pitch
"Hit by Pitch" se naziva situacija kada udarača lopticom pogodi bacač. Udarač ide na prvu bazu ako, pre nego što je pogođen, nije dosuđen strajk (pre svega se proverava da li je udarač zamahnuo tj napravio sving). Važno je napomenuti da ako udarača prvo zakači loptica, a on nakon toga napravi zamah - onda nije važno da li je napravljen zamah tj da li je bio strajk ili ne - sudi se HBP.

Home Run
Udarac koji automatski dozvoljava udaraču i svim trkačima da postignu ranove. On se postiže kada je loptica udarena preko ograde, osim ako nije završila u faul teritoriji. Primer iznad je najčešći primer - međutim, moguće je postići houm ran i ako loptica ne ode preko ograde. Ukoliko udarač uspe da pretrči sve baze, a da odbrana ne napravi aut, to se takođe smatra houm ranom. Preciznije, ovakav houm ran naziva se "Inside the park Home Run". Razlika između "običnog" i ovog tipa houm rana je što "Inside the park" može da se spreči. Bejzbol statistika ne razlikuje "običan" od "inside the park" houm rana - oba se označavaju oznakom HR.

Infield Fly
Infield Fly je pravilo koje se primenjuje kada su popunjene prva i druga baza ili su sve baze popunjene i štiti napadački tim tj trkače. Ukoliko je loptica udarena iznad infilda ili plitko u autfild i proceni se da bi svaki pozicioni igrač mogao da napravi  aut - sudi se aut. Ovim se sprečava da pozicioni igrači namerno puste da loptica padne i tako stvore situaciju  da naprave dabl ili tripl plej (force).  Podsetimo, trkači moraju da budu na bazama nakon auta i bez ovog pravila mogli bi da budu stavljeni u situaciju da su primorani da trče, jer čim loptica padne prva baza mora da bude slobodna za udarača. Ovo bi rezultovalo u lakim autima.

Inning
Inning - Izmena je segment bejzbol utakmice u kojem timovi imaju po jedan napad.  U većini slučajeva prvo napada gostujuća ekipa, pa domaća. Napad gostujuće ekipe naziva se "gornji deo" (top of), a domaće "donji deo" (bottom of) izmene.  

Out
Out je jedan od osnovnih pojmova bejzbola.  Out se pravi kada odbrana izbaci udarača ili trkača. Postoji mnogo načina da se napravi aut, ovo su neki od najčešćih:
 • Strike Out - kada je udarač  sakupio tri strajka na udaranju
 • Ground Out -  kada je aut napravljen tako što je loptica po zemlji došla do igrača odbrane i nakon toga je napravljen aut.
 • Popout (popup) - kada  aut napravljen tako što je loptica uhvaćena u letu nakon što je udarena visoko u vazduh, ali ne i u autfild.
 • Flyout - kada je aut napravljen tako što je loptica uhvaćena u letu, a da je pritom otišla u autild. Flyout najčešće prave autfilderi.
 • Caught Stealing - kada trkač pokuša, ali ne uspe, da "ukrade" bazu.  Najčešće brzi igrači pokušavaju da "ukradu" drugu bazu (sa prve).

Passed Ball
Kada hvatač ne zaustavi/blokira ili ne uhvati lopticu koju je, po proceni zvaničnog statističara utakmice - mogao, piše mu se "passed ball" (propuštena loptica). Piše se samo ako ovaj propust dozvoli trkaču/trkačima da napreduju po bazama. U slučaju da hvatač nije uspeo da zaustavi/uhvati lopticu zbog lošeg bacanja bacača - bacaču se piše "wild pitch". Piše se samo ako ovaj propust dozvoli trkaču/trkačima da napreduju po bazama.  Ni "Passed Ball" ni "Wild pitch" nisu "Error"-i, međutim, ukoliko trkač koji je napredovao zbog ovog propusta hvatača kasnije postigne ran - bacaču neće da se piše "Earned Run". U slučaju "Wild pitch"-a - hoće.

Putout
Igraču koji napravi aut piše se "putout". Primeri:
 • Situacija: Baze su prazne (nema trkača), loptica je udarena do igrača na trećoj bazi:- on baca lopticu do igrača na prvoj bazi kako bi napravio aut. U ovom slučaju "putout" se piše "prvoj bazi" jer je on igrač koji je kompletirao plej - napravio aut.
 • Situacija: Trkač je na prvoj bazi - nema auta, loptica je udarena do treće baze: on baca lopticu do druge baze (aut), igrač na drugoj bazi baca do igrača na prvoj (aut). Ovde je kompletiran dabl plej, a "putout" se piše "drugoj bazi" i "prvoj bazi".

Run
"Run" predstavlja "poen" u bejzbolu. Postiže se kada trkač pređe preko kućne baze tj napravi krug oko baza.

Runs Batted In
Statistika koja predstavlja koliko ranova je upisano zaslugom udarača. Primeri:
 1. Ukoliko su dva trkača na bazama i ako udarač udari home run on će da postigne jedan ran (kada on pretrči preko kućne baze) i tri "RBI" jer su tri rana postignuta njegovom zaslugom.
 2. Ukoliko su je trkač na drugoj bazi i udarač upiše dabl (double) on će da upiše jedan RBI ukoliko trkač postigne ran. Ovakav slučaj se naziva i RBI Double.

Sacrifice Fly
Sacrifice Fly je kada trkač napreduje nakon fly-out-a udarača.

Save
"Save" je dodeljen bacaču (reliveru iz bulpena) koji zatvori utakmicu i time sačuva (save) prednost. Postoji nekoliko uslova za dobijanje sejva. Takođe, bacaču ne može da se dodeli i sejv i  "win" (pobeda). Uslovi za sejv: Bacač mora da održi prednost i da ispuni jedan od ovih uslova:
 • Mora da uđe u utakmicu kada tim ima prednost, ali da ta prednost nije veća od tri rana i mora da baca najmanje jednu izmenu (1 IP).
 • Mora da uđe u utakmicu kada je udarač "za izjednačenje" (tying run)*  pred udaranjem (na "on-deck circle"-u), na udaranju ili je već na nekoj od baza.
 • Baca najmanje tri izmena
  *-tying-run je udarač/trkač čiji prelazak preko kućne - ran - donosi izjednačenje. Ako tim gubi 1-0, svaki novi udarač (pri praznim bazama) je tying-run. Ukoliko ima trkača na bazama, onda je on "go ahead-run".

Single
Single se upisuje kada udarač dođe (obezbedi) prvu bazu nakon base hit-a.

Triple
Triple se upisuje kada udarač dođe (obezbedi) treću bazu nakon base hit-a. Ukoliko udarač stigne do treće baze i odluči da pokuša da nastavi do naredne - kućne, i tamo bude izbačen - treća baza mu ostaje zabeležena kao triple (base hit). Primer:
 • Udarač sa prosečnom brzinom je udario lopticu duboko u autifld tako da autfilderi ne mogu (relativno) brzo da dođu do loptice, udarač (trkač) je stigao do treće baze sigurno i uz asistenciju pomoćnog trenera koji stoji blizu treće baze odlučio je da krene na kućnu u nameri da postigne ran i "inside the park home run" (odluke se donose u sekundama kada je u pitanju napredovanje po bazama) - i tamo je izbačen (tag out). U ovom slučaju udaraču "ostaje" triple (base hit) u statistici ali se piše i da je izbačen na kućnoj bazi u pokušaju da "pretvori" triple u inside the park home run.

Triple Play
Potez odbrane u kojem se naprave tri auta iz jednog pleja. Ovaj potez se, u poređenju sa "double play"-om, retko viđa. Kako može da se napravi? U slučaju da su pune baze, odbrana može prvo da izbaci trkača koji ide sa treće ka kućnoj, zatim trkača sa prve na drugu i konačno trkača ka prvoj. U slučaju da su prva i druga baza popunjene i da je loptica udarena do igrača na trećoj bazi, taj igrač gazi treću bazu i zatim baca na drugu, a igrač na drugoj bazi na prvu. Ne zaboravite da je za ovakav plej veoma važno da se sve brzo odigra jer je tri auta, i vremenski, teško izvesti.  

Walk (Base on Balls)
Šetnja se sudi kada bacač četiri puta baci lopticu van strajk zone. Udarač ide na prvu bazu nakon šetnje.