Designated Runner – MLB

Definicija

U većini bejzbol liga pravilo je da nema remija i da se igra dok neko ne pobedi. Ukoliko je nerešeno nakon devet izmena igraju se dodatne izmene. U cilju da se spreči veliki broj dodatnih izmena MLB je uveo novo pravilo – Designated Runner, poznato i kao “Automatic Runner”, “Extra Inning Rule” i “Ghost Runner”.

Samo pravilo je jednostavno – na početku svake dodatne izmene, ekipa koja napada “dobija” trkača na drugoj bazi. Ovim se olakšava timovima da postignu ran i time brže završe utakmicu.

Trkač na drugoj bazi je poslednji udarač iz prošle izmene (tj igrač koji se na udaračkom redosledu nalazi na poziciji poslednjeg udarača). Ako je npr. #5 iz udaračkog redosleda poslednji udarao – #5 je trkač. Ovo je važno jer menadžeri često prave izmene kako bi se sporiji trkač zamenio bržim.

Ako ovaj trkač postigne ran bacaču se ne piše earned run.

MLB godinama radi na tome da se ubrzaju utakmice (Pace of play) i ovo pravilo je jedno od mera.

Pre ovog pravila dodatne izmene su ponekad išle do 14, 15. pa i do devetnaeste izmene - ukoliko su udarači “hladni” što je ogromno opterećenje za svakoga na terenu. Najkonkretniji primer su bacači iz bulpena i menadžeri su često bili pred svojevrsnim iskušenjem – da li da “potroše” ruke iz bulpena (bacače) kako bi pobedili ili da kalkulišu. Rizik je u tome što bi moglo da se desi da tim izgubi u petnaestoj izmeni i onda bi bulpen bio uzalud potrošen. Takođe, ne treba umanjiti ni opterećenje hvatača i ostalih pozicionih igrača.

Bejzbol puristi su strogo protiv ovog pravila i smatraju da se integritet same utakmice gubi dodeljivanjem trkača.

Postoje razni predlozi za modifikaciju – jedan od njih je da se prvih nekoliko dodatnih izmena igra “po starom”, a da se automatski trkač tek kasnije dodeli.

Izgovor: Dizignejted Raner Na engleskom: Designated Runner; Automatic Runner; Ghost Runner; Extra Inning RuleSkraćenica: /