Single (1B)

Definicija

Single se upisuje kada udarač dođe (obezbedi) prvu bazu nakon base hit-a.

Udaraču je dozvoljeno da pretrči preko prve baze prilikom trčanja. Na prvoj bazi trkač ne može da bude tegovan za aut prilikom trčanja od kućne baze ka prvoj osim ako ne pokaže nameru da krene ka drugoj bazi. Praktično, udarač mora da trči pravo ka autfildu, ukoliko se i makar malo okrene ka drugoj bazi ili napravi bilo kakav pokret koji bi mogao da se proceni kao namera (sudijsko uverenje) – infilderi stiču pravo da ga teguju i izbace ukoliko trkač ne dodiruje bazu (“nije na bazi”). U video sa desne strane možete da vidite ovu situaciju u praksi.

Ukoliko udarač stigne do prve baze i odluči da nastavi do naredne i tamo bude izbačen – prethodna baza (prva) mu ostaje zabeležena kao single (base hit).

Primeri

  • Udarač sa prosečnom brzinom je udario lopticu negde u sredinu autiflda, udarač (trkač) je stigao do prve baze sigurno i uz asistenciju pomoćnog trenera koji stoji blizu prve baze odlučio je da krene na druge (odluke se donose u sekundama kada je u pitanju napredovanje po bazama) – i tamo je izbačen (tag out). U ovom slučaju udaraču “ostaje” single (base hit) u statistici ali se piše i da je izbačen na drugoj bazi u pokušaju da “pretvori” single u double.

Izgovor: SinglNa engleskom: SingleSkraćenica: 1B