Pozicije

Glossary/bulpen-1.jpg
Glossary/bulpen-1.jpg

Bejzbol pozicije su vezane za odbranu – i odbranu tima čine bacač i pozicioni igrači (hvatač, četiri infildera i tri autfildera).

U napadu svaki igrač počinje kao udarač, i nakon udaranja može da postane trkač.

Isti igrači igraju i napad i odbranu.

Pozicije (skraćenica, naziv na engleskom, naziv):

# pozicije Oznaka Na engleskom Na srpskom
1 P Pitcher Bacač (Pičer)
2 C Catcher Hvatač (Kečer)
3 1B First Baseman Filder na prvoj bazi (prva baza)
4 2B Second Baseman Filder na drugoj bazi (druga baza)
5 3B Third Baseman Filder na trećoj bazi (treća baza)
6 SS Shortstop Šortstop
7 LF Left Fielder Levi poljar (autfilder)
8 CF Central Fielder Središnji poljar (autfilder)
9 RF Right Fielder Desni poljar (autfilder)

Redni broj se koristi za izveštaje. U slučaju da se aut napravi tako što druga baza dobaci lopticu do prve baze, u statistici bismo pisali “4-3” u izveštaju. -* Ovi izrazi se najčešće koriste iako postoji naziv i na srpskom.

Vrste bacača

Bacač je igrač koji sa bacačkog brda (koje se nalazi u sredini infilda) baca lopticu do hvatača s ciljem da je protivnik ne udari.

Postoje starteri (početni bacači) i reliveri (rezervni bacači).

Starteri (početni bacači)

Kao što samo ime kaže početni bacači tj starteri su bacači koji počinju utakmicu i koji su na “brdu” sve dok ih menadžer ne zameni. Glavni razlozi za promenu su loš nastup, umor ili povreda. U proseku starteri bacaju pet izmena tj naprave 15 auta (3 auta = 1 izmena) i bace oko 90 puta. Starteri su veoma važni u bejzbolu i timovi sa dobrom rotacijom startera (koju čini pet startera) su favoriti za plejof. Svaki starter, najčešće, nastupa jednom u pet dana.

Reliveri (rezervni bacači)

Rezervni bacači tj reliveri su bacači koji menjaju startera. Kada menadžer odluči da zameni bacača on izlazi na teren – do brda, i poziva rezervnog bacača iz bulpena a starter mu predaje lopticu. Postoje različite vrste relivera i u zavisnosti od trenutne situacije/rezultata određeni tip se “ubacuje” u igru.

Postoje različite vrste relivera:

  • Dugi reliver (long reliever) – baca u slučaju ranog izlaska startera, može da baca i do četiri izmene.
  • Srednji reliver (medium reliever) – može da baca, uglavnom, dve izmene.
  • Setap (setup man) – u slučaju da tim ima prednost ovaj reliver ulazi u osmoj izmeni i za cilj ima da sačuva prednost za klouzera. Na neki način on je pomoćni klouzer.
  • Klouzer (closer) – ulazi u devetoj izmeni i njegova uloga je da zatvori utakmicu (to close). Obično su klouzeri bacači sa sjajnom brzom loptom i dobri klouzeri rutinski naprave tri auta.
  • Levoruki specijalista (lefty specalist) – u slučaju da je tesan rezultat, a da protivnički udarač udara sa leve strane i predstavlja opasnost (ili i par sledećih udarača takođe udara sa te strane), ovaj reliver je zadužen da savlada te udarače – jer mu je lakše da baca leftijima nego što bi to bilo desnorukom bacaču.