Bejzbol igrice

Kao i svaki sport, bejzbol ima dosta igrica za konzole, PC i smart telefone. Najpopularnija, sveobuhvatnija i aktuelna je svakako MLB The Show, ali je dostupna samo na konzolama (Sony Playstation, Xbox One i Series X/S i Nintendo Switch).

MLB The Show

PS2/PS3/PS4/PS5, Xbox One/Xbox Series X/S*, Nintendo Switch**

* – od izdanja “2021”; ** – od izdanja “2022”

Ukratko, ova igrica je pandan igricama poput PES-a, FIFA-e, NBA 2k i EA NHL-a. Prava simulacija bejzbola sa MLB timovima i nižim ligama – AAA, AA. Pored franšize, postoji i “Road To The Show” i još mnogo drugih opcija kao i “Diamond Dynasty” koji je pandan “FUT”-u u FIFA-i. 

Road To The Show je mod u kojem počinjete kao igrač koji treba da bude na draftu i bivate draftovani od jednog MLB kluba. Nakon drafta, igrate utakmice u nižim ligama sa ciljem da budete pozvani u MLB tim. Možete da bude bacač, filder ili hvatač.

Zanimljivo je da, uprkos tome što nema MLB igrača sa ovih prostora, u RTTS-u možete da izaberete Srbiju ili Hrvatsku za državu rođenja.

Takođe, na “next-gen” konzoloma moguće je i da pravite stadion za svoj MLB klub – kako u “Diamond Dynasty”-ju tako i u franšizi.

MLB The Show, napravljen od strane Sonijevog “San Diego” studija je dugo bio ekskluziva te kompanije i samim tim dostupan samo na “Playstation” konzolama. Od izdanja “2021” igrica je dostupna i na Xbox-u, a izdanje “2022” i na Nintendo “Switch” konzoli. Nakon što je 2k Sports odustao od MLB 2k serije, PC i Xbox (do 2021) tržište je ostalo bez “prave” bejzbol igrice.

MLB 2k12

PS2/PS3,Xbox 360,PC

Bejzbol simulacija i dalje nije dostupna na PC tržištu i  najnovija igrica jeste MLB 2k13. Nije greška u kucanju, 2k13 je poslednja igrica iz serije MLB 2k, ali je zajednica oko 2k12 najveća pa se najviše modova pravi za tu igricu, ne za 2k13. I zato je preporuka da nabavite 2k12. Na sajtu https://mvpmods.com možete da pronađete puno modova.

MVP Baseball 2005

PS2,Xbox 360,PC

Iako je izbačena još davne 2005. godine ova igrica je apsolutna “legenda” od bejzbol igrica, i broji najviše modova na gore pomenutom sajtu “MVP Mods”. Ujedno, ovo je i poslednja MLB igrica koju je izbacila kompanija EA Sports. Kompanija TakeTwo Interactive (MLB 2k serija) je dobila prava za sezonu 2006. Ali,  poslednja EA Sports bejzbol igrica je zapravo MVP 06: NCAA Baseball.

MVP Baseball 2005 je igrica koja ima detaljan mod franšize i pored toga što je grafički veoma zastarela – vredi je igrati.

RBI Baseball

PS4/PS5,Xbox One/Xbox Series X/S,PC,Nintendo Switch

Ova igrica je licencirana od strane MLB-a i sadrži sve timove, ali je ciljna grupa igrice drukčija. Igrica ima nešto jednostavnije kontrole i gejm plej,  i generalno je više arkadna. I u toj igrici postoji mod franšize, ali su i tu stvari dosta uprošćene.

Super Mega Baseball 2/3

PS4/PS5,Xbox One/Xbox Series X/S,PC,Nintendo Switch

Ova igrica je potpuno arkadna, nije licencirana od strane MLB-a ali joj to nije ni potrebno. U igrici pravite svoj klub i imate igrače koji podsećaju na likove iz crtanih filmova. Sjajan način da se na opušten način upoznate sa bejzbol pravilima i zabavite.

Out of the Park Baseball (OOTP)

PC

Ova igrica je pandan fudbalskom “Football Manager”-u. Vi ste menadžer/generalni menadžer svoje franšize i radite napredne stvari oko skautinga, treninga, kontrole rostera, trejdova…

MLB 9 Innings

Android,iOS (iPhone)

Za smart telefone (Android i iOS) dostupna je igrica “MLB 9 Innings”. Ova igrica ima mod franšize, ali i mod poput “Diamond Dynasty”-ja.