Osnove bejzbola

Kako da gledate bejzbol?
globelifefield.jpg
globelifefield.jpg

Bejzbol je sport koji nema sat i utakmica traje devet izmena.

U svakoj izmeni oba tima imaju po jedan napad. Napad traje sve dok tim koji se brani ne napravi tri auta (postoji više načina da se naprave auti).

Pobednik je tim koji ukupno sakupi više ranova. U slučaju nerešenog rezultata igraju se dodatne izmene. U slučaju da je poslednja izmena i tim koji napada “drugi” u izmeni stekne prednost on automatski pobeđuje. Takva pobeda naziva se “walk-off” pobeda.

Bejzbol pravila se razlikuju u nekim stvarimai u zavisnosti od lige. U japanskim ligama postoji nerešen rezultat, dok se u mnogim drugim, uključujući i MLB, igra dok neko ne pobedi tj dodatne izmene.

Nepisano pravilo bejzbola je da gostujući tim napada prvi u izmeni kako bi, praktično, domaći bacač otvorio utakmicu.

Ko igra protiv koga?

Tim koji napada na terenu ima samo jednog igrača na početku svog napada – i to je udarač (igrač sa palicom). Ako udarač nije izbačen (nije napravljen aut) on postaje trkač. Nakon njega nastupa sledeći udarač i to se nastavlja sve dok odbrana ne napravi tri auta. Nakon toga počinje napad tima koji se dosad branio, a na teren izlazi odbrana dosad napadačkog tima.

Tim koji se brani na terenu ima devet igrača.

Svaki udarač igra jednu poziciju i u odbrani. Izuzetak je DH pozicija koju neke lige koriste kako bacač ne bi izlazio na udaranje.

Jedna od stvari po kojoj se bejzbol razlikuje od mnogih sportova je u tome da tim koji se brani ima lopticu. To znači da tim koji se brani koristi lopticu kako bi se odbranio tj. napravio aute.

Ko je osoba iza hvatača?

Iza hvatača se nalazi sudija tj sudija na kućnoj bazi (home plate umpire) i njegov zadatak je, pre svega, da odredi da li je loptica završila u strajk zoni i samim tim on odlučuje da li je bacanje bilo za strajk. Ako jeste, on će glasom i pokretom ruke to iskazati – ako nije, neće se oglasiti i podrazumeva se da je bol.

Šta je strajk zona?

Bejzbol pravila definišu strajk zonu kao (zamišljeni) prostor u koji bacač treba da baci lopticu kako bi sudija sudio strajk udaraču. Osnovna definicija strajk zone je da je to zamišljen pravougaonik koji se nalazi iznad kućne baze, u predelu od čašice kolena do središnje tačke između pojasa i ramena udarača, u širini kućne baze . Međutim, često postoje nesuglasice na terenu oko toga da li je bio strajk ili ne.

Ko stoji pored terena, u prostorima pored prve i treće baze?

Iako u početku napada na terenu napadačka ekipa ima samo udarača, pored njega na terenu su i treneri na prvoj i trećoj bazi. Za njih je obeležen deo faul teritorije i oni moraju u njemu da se nalaze. Uloga ovih trenera je da pomažu trkačima u napredovanju tako što će im reći (pokazati rukama) da li da napreduju ili ne. Oni su u mnogo boljoj poziciji da vide gde je loptica pala i tako procene situaciju. Trener kod prvoj baze odlučuje da li da udarač nastavi ka drugoj bazi. Dok je trener kod treće baze zadužen za ostale.