Designated Hitter (DH)

Definicija

Designated Hitter – DH je specijalna bejzbol pozicija koja se koristi u MLB-u i koja omogućuje da jedan igrač (najčešće dobar udarač i nešto lošiji filder) udara umesto bacača.

Do sezone 2022 samo je Američka liga (deo MLB) koristila ovu poziciju. I to je bila ogromna razilika između Nacionalne i Američke lige.

Zanimljivost u vezi ove pozicije je to da je ona pružila šansu igračima koji su dobri na udaranju, ali nisu baš spretni u odbrani. Dejvid Ortiz, bivši igrač i legenda Red Soksa, je samo jedan od mnogo igrača kojim je ova pozicija zapravo i napravila karijeru.

Veoma važno – tokom utakmice svako može da bude prebačen na neku drugu defanzivnu poziciju, međutim, ukoliko DH bude prebačen na poziciju npr. hvatača - tim gubi “DH” poziciju i ako je dosadašnji hvatač bio #3 na udaračkom redosledu – od sada će bacač da bude na tom mestu.

“Pravilo Ohtani” (Ohtani Rule)

Ova izmena u pravilima je omogućila da se početnom bacaču (starteru) dozvoljava da ostane na DH poziciji nakon što je zamenjen sa mesta bacača. Pre ove izmene novi bacač bi postao DH pa bi menadžer najverovatnije morao da napravi "double switch" kako novi bacač ne bi bio na udaračkom mestu.

Kao što samo ime kaže, Šohei Ohtani je razlog ove promene. Njegova sposobnost da napravi odličan nastup i kao bacač i kao udarač je i bio razlog da se napravi ova izmena.

Izgovor: Dizignejted Hiter - Di EjdžNa engleskom: Designated HitterSkraćenica: DH