Designated Hitter / Dezignejted Hiter ("Di Ejdž") /

Designated Hitter – DH je specijalna bejzbol pozicija koja se koristi u MLB-u koja omogućuje da jedan igrač (najčešće dobar udarač) udara umesto bacača.

Do sezone 2022 samo je Američka liga (MLB) koristila ovu poziciju. I to je bila ogromna razilika između Nacionalne i Američke lige.

Zanimljivost u vezi ove pozicije je to da je ova pozicija pružila šansu igračima koji su dobri na udaranju, ali nisu baš spretni u odbrani. Dejvid Ortiz, bivši igrač i legenda Red Soksa, je jedan od primera igrača kojem je ta pozicija praktično napravila karijeru.

Veoma važno – svako može da bude postavljen na bilo koju pozicionu poziciju, međutim, ukoliko DH bude prebačen na pozicju, npr. hvatača, tim gubi “DH” poziciju i ako je dosadašnji hvatač bio #3 na udaračkom redosledu – bacač će biti postavljen tu.

“Pravilo Ohtani” (Ohtani Rule) je izmena pravila kojom se početnom bacaču (starteru) dozvoljava da ostane na DH poziciji nakon što je zamenjen sa mesta bacača (pre ovoga – novi bacač bi postao DH – praktično) pa bi menadžer najverovatnije morao da napravi double switch kako novi bacač ne bi bio na udaračkom mestu.

Kao što ime pravila kaže, Šohei Ohtani je razlog ove promene. Njegova sposobnost da napravi odličan nastup i kao bacač i kao udarač je bila okidač da se ova promena napravi.