Bejzbol pozicije su vezane za odbranu – i odbranu tima čine bacač i pozicioni igrači (hvatač, četiri infildera i tri autfildera).

U napadu svaki igrač počinje kao udarač, i nakon udaranja može da postane trkač.

Isti igrači igraju i napad i odbranu.

Bejzbol teren sa označenim pozicijama odbrane.
Bejzbol teren sa pozicijama odbrane.

Pozicije (skraćenica, naziv na engleskom, naziv):

 1. P, Pitcher, Bacač/Pičer*
 2. C, Catcher, Hvatač/Kečer*
 3. 1B, First Baseman, Filder (igrač) na prvoj bazi/prva baza
 4. 2B, Second Baseman, Filder (igrač) na drugoj bazi/druga baza
 5. 3B, Third Baseman, Filder (igrač) na trećoj bazi/treća baza
 6. SS, Shortstop, Šortstop
 7. LF, Left Fielder, Levi poljar/autfilder*
 8. CF, Central Fielder, Središnji poljar/autfilder*
 9. RF, Right Fielder, Desni poljar/autfilder*

Redni broj se koristi za izveštaje. U slučaju da se aut napravi tako što druga baza dobaci lopticu do prve baze, u statistici bismo pisali “4-3” u izveštaju.

*Ovi izrazi se često koriste iako postoji naziv i na srpskom.

Vrste bacača

Bacač je igrač koji sa bacačkog brda (koje se nalazi u sredini infilda) baca lopticu do hvatača s ciljem da je protivnik ne udari.

Postoje starteri (početni bacači) i reliveri (rezervni bacači).

Starteri (početni bacač)

Kao što samo ime kaže početni bacači tj starteri su bacači koji počinju utakmicu i koji su na “brdu” sve dok ih menadžer ne zameni. Glavni razlozi za promenu su loš nastup, umor ili povreda. U proseku starteri bacaju pet izmena tj naprave 15 auta (3 auta = 1 izmena) i  bace oko 90 puta.  Starteri su veoma važni u bejzbolu i timovi sa dobrom rotacijom startera (koju čini pet startera) su favoriti za plejof.  Svaki starter, najčešće, nastupa jednom u pet dana.

 Reliveri (rezervni bacači)

Rezervni bacači tj reliveri su bacači koji menjaju startera. Kada menadžer odluči da zameni bacača on izlazi na teren – do brda, i poziva rezervnog bacača iz bulpena a starter mu predaje lopticu. Postoje različite vrste relivera i u zavisnosti od trenutne situacije/rezultata određeni tip se “ubacuje” u igru.

Postoje različite vrste relivera:

 • Dugi reliver (long reliever) – baca u slučaju ranog izlaska startera, može da baca i do četiri izmene.
 • Srednji reliver (medium reliever) – može da baca, uglavnom, dve izmene.
 • Setap (setup man) – u slučaju da tim ima prednost ovaj reliver ulazi u osmoj izmeni i za cilj ima da sačuva prednost za klouzera. Na neki način on je pomoćni klouzer.
 • Klouzer (closer) – ulazi u devetoj izmeni i njegova uloga je da zatvori utakmicu (to close). Obično su klouzeri bacači sa sjajnom brzom loptom i dobri klouzeri rutinski naprave tri auta.
 • Levoruki specijalista (lefty specalist) – u slučaju da je tesan rezultat, a  da protivnički udarač udara sa leve strane i predstavlja opasnost (ili i par sledećih udarača takođe udara sa te strane), ovaj reliver je zadužen da savlada te udarače – jer mu je lakše da baca leftijima nego desnorukom bacaču.