Autfilder Vašington Nešnalsa Huan Soto pobednik je Home Run Derby-ja.

Dominikanac je držao relativno nizak broj houm ranova u svakoj rundi, ispod dvadeset, ali je to bilo dovoljno da pobedi svaku rundu. U prvoj rundi savladao je Hozea Ramireza iz Klivend Gardijansa rezultatom 18-17, zatim je u drugoj rundi bio bolji od Alberta Puholsa 16-15 i konačno u finalu od Hulija Rodrigeza 18-17.  Treba napomenuti da je u svakoj rundi udarao drugi tako da nije ni imao šansu da udari više jer su udarači pre njega postavili granicu koliko mu je potrebno za pobedu – jedan više.  Najviše houm ranova na ovogodišnjem derbiju je udario poraženi finalista Hulio Rodrigez – 82.

Nakon pobede Huan Soto je izjavio da je osvajanje HR derbija nešto posebno i da je imao mnogo članova porodice u publici.

Veoma sam uzbuđen i ponosan sam na ono što sam postigao. Porodica je uvek bila sa mnom i oni su uvek održavali stvari pozitivnim za mene. Iskreno, nisam mislio da ću stići ovako daleko, ali zahvaljujući njima – jesam.

Osvajanje HR derbija je nešto posebno, ali ovo mi znači još više jer sam to učinio za Dominikansku Republiku. Tamo me ljudi uvek podržavaju i bili su uvek uz mene. Sve njihove molitve su uslišene, a ja sam ih danas čuo još više.

U jednom trenutku na terenu su svi igrači prišli oko Alberta Puholsa da mu pruže podršku i ovacije. Soto je rekao da je Puhols stavio njihovu zemlju na bejzbol mapu. Puhols je najbolji Dominikanac u MLB-u po broju houm ranova – 685.

On je jedan od prvih Dominikanaca (u MLB-u) i on je stavio Dominikansku Republiku na bejzbol mapu. Osećam se ponosno što ću ja da vodim sledeću generaciju i nastavim ono što on čini već dvadeset godina.

Rezultati HR derbija:

Četvrtfinale:

Kajl Švarber – Alert Puhols 13-13 (19-20 nakon dodatnog udaranja)

Huan Soto – Hoze Ramirez 18-17

Kori Siger – Hulio Rodrigez 24-32

Pit Alonso – Ronald Akunja Junior 20-19

Polufinale:

Albert Puhols – Huan Soto 15-16

Hulio Rodrigez – Pit Alonso 31-23

Finale:

Huan Soto –  Hulio Rodrigez 19-18